Oсобливості реалізації операцій злиття і поглинання підприємств в Україні - Панченко, А. В.; Герега, Я. Т.; Тимчишин, І. Є.; Panchenko, Anna; Hereha, Yaryna; Tymchyshyn, Iryna (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2016)
У сучасних умовах ринку підприємці прагнуть зберігати і посилювати власні конкуренті позиції. У статті доведено, що успішні підприємства часто використовують процеси злиття та поглинання, внаслідок чого на ринку утворюються великі конгломерати, які утримують лідерські позиції на ринку. Такі операції проводяться з метою завоювання частку на ринку, виходу на нові ринки, зменшення витрат, отримання нових потоків інвестицій. Проте такі операції несуть за собою певні загрози, які необхідно прораховувати та запобігати їм. Предметом дослідження статті є операції, які були здійснені на ринку злиттів та поглинань, динаміка та обсяг в Україні протягом 2013-2015 років. В процесі дослідження виявлено, що ринок злиттів та поглинань України є дуже динамічним та прямо залежить від економічної та політичної ситуації в країні та в світі. Для проведення дослідження використовувались методи спостереження – аналіз сучасних тенденцій ринку, опрацювання наукових публікацій для визначення поняття злиття та поглинання підприємств, нормативно правової бази, що їх регулює, вимірювання - аналіз динаміки, обсягу та вартості операцій, що проводились на ринку злиттів та поглинань України, систематизація та узагальнення – упорядкування даних та формування висновків. Комплексна оцінка ринку дає змогу іноземним та вітчизняним інвесторам зробити висновки про доцільність вкладення коштів в підприємства України та перспективність таких підприємств для подальших операцій.
Features of mergers and acquisitions enterprises in Ukraine
Keywords: злиття; поглинання; підприємство; рейдерство; іноземні інвестори; трансформація підприємства; mergers; acquisition; enterprise; raiding; international investors; enterprise transformation; 658.15