Дослідження схем організації дорожнього руху на перехресті бул-р Машинобудівників - вул. Паркова в м. Краматорськ - Шукюров, Бакір Закір огли (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2021)
Мета роботи - підвищення ефективності функціонування перехрестя бул-р Машинобудівників - вул. Паркова в м. Краматорськ. Об'єкт дослідження рух транспорту на перехресті | бул-р Машинобудівників - вул. Паркова в м. Краматорськ. Предмет дослідження - ефективність функціонування перехрестя бул-р Машинобудівників - вул. Паркова в м. Краматорськ Метод дослідження - натурних спостережень, імітаційне моделювання, аналітичний Результати аналізу існуючих критеріїв ефективності організації руху ТЗ на перехрестях свідчать про доцільність використання показників, що відносяться до групи соціально-економічних та екологічних параметрів організації дорожнього руху. В якості основних показників оцінювання заходів щодо підвищення ефективності руху транспорту на перехресті обрано затримки ТЗ, кількість викидів шкідливих речовин та витрати палива. На основі результатів аналізу сучасних / програмних продуктів моделювання руху транспорту на перехрестях обґрунтовано доцільність використання програмного продукту VISSIM, перевагами якого є наочність представлення результатів моделювання, з мінімальними грошовими та часовими витратами. За результатами натурного обстеження в роботі розроблено схему організації дорожнього руху на перехресті бул-р Машинобудівників вул. Паркова в м. Краматорськ. Запропоновані заходи, щодо розробки схем організації дорожнього руху певною мірою передбачають зниження аварійності. На основі результатів обстеження інтенсивності руху та складу транспортного потоку та замірів геометрії перехрестя бул-р Машинобудівників - вул. Паркова в м. Краматорськ з використанням програмного продукту VISSIM розроблено імітаційну модель руху ТЗ на даному перехресті. Отримана модель є основою для проведення оцінювання ефективності ОДР та оцінювання наслідків введення пропонованих заходів щодо підвищення ефективності руху транспорту на перехресті бул-р Машинобудівників - вул. Паркова в м. Краматорськ. Використання розробленої з використанням програмного продукту VISSIM імітаційної моделі перехрестя бул-р Машинобудівників - вул. Паркова в м. Краматорськ дозволило провести оцінку ефективності існуючого та запропонованого варіантів організації руху транспорту на перехресті. За результатами 10-ти хвилинної імітації встановлено, що середні значення критеріїв ефективності збільшуються, але разом з тим прогнозується скорочення загальної кількості ДТП на 68,1 %. Інформація про впровадження: результати роботи можуть бути впроваджено департаментами Краматорської міської ради. Рекомендації щодо використання результатів роботи: результати дослідження можуть бути використані при реконструкції вулично-дорожньої мережі та удосконаленні організації дорожнього руху у містах. Сфера застосування: вулично-дорожня мережа міст.
Keywords: модель; моделювання; організація дорожнього руху; ефективність дорожнього руху; транспортний потік; VISSIM