Заміна матеріала опори привода коробки передач автотракторної техніки при ремонті - Даниленко, Олег Сергійович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2023)
В дипломній роботі виконується дослідження впливу термічної та хіміко-термічної обробки на формування структури та експлуатаційних властивостей сталі 18ХГТ при виготовленні корпусу кульової опори привода коробки передач. Мета роботи – науково-обгрунтована заміна матеріалу корпусу кульової опори з ковкого чавуну на сталь 18ХГТ при забезпеченні необхідного рівня експлуатаційних властивостей. Методи дослідження – спектральний хімічний аналіз, оптична мікроскопія, вимірювання твердості, випробування на зносостійкість. Для корпусу кульової опори був обґрунтований вибір економно-легованої сталі 18ХГТ на заміну ковкому чавуну. Для покращення властивостей матеріалу корпусу опори запропоновано проводити цементацію з наступним гартуванням та низьким відпуском. Проведені зносні випробування показали, що заміна ковкого чавуну на сталь 18ХГТ дозволяє підвищити зносостійкість корпусу в 2,9 рази. При цьому знос колодочки збільшився тільки в 1,2 рази. Ці результати підтверджують, що заміна ковкого чавуну на сталь 18ХГТ є обгрунтованою.
Keywords: корпус кульової опори; чавун; сталь; хіміко-термічна обробка; твердість; знос