Моделювання функціонування інформаційних мереж - Макінен, Роман Станіславович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
Мета дослідження. Розробити комплексну математичну та імітаційну модель функціонування інформаційних мереж, насамперед бездротових мереж, що самоорганізовуються, в умовах радіоелектронних завад і кібернетичних атак, а також створити методичний апарат оцінювання ефективності протоколів маршрутизації та стійкості мережі до багаторівневих дестабілізуючих впливів. Об’єкт дослідження. Бездротові інформаційні мережі, що самоорганізовуються, які функціонують в умовах впливу завад та кібернетичних атак. Предмет дослідження. Процеси функціонування та інформаційного конфлікту в багаторівневих інформаційних мережах, зокрема протоколи маршрутизації та стан каналів зв’язку, які описуються комплексною математичною та імітаційною моделлю в умовах багаторівневих деструктивних впливів. Шляхи досягнення мети дослідження. Для досягнення поставленої мети в роботі передбачається реалізувати такі основні напрями (шляхи) дослідження: Провести аналіз сучасного стану розвитку інформаційних мереж, підходів до моделювання телекомунікаційних систем та теорії інформаційного конфлікту, з особливим акцентом на бездротові мережі військового й спеціального призначення та мережі, що самоорганізовуються. Формалізувати багаторівневу структуру інформаційної мережі відповідно до моделі OSI та її конфліктного узагальнення CSI, визначити множини протоколів, параметрів середовища, ресурсів і деструктивних впливів на кожному рівні.
Keywords: інформаційні мережі; бездротові мережі; математичне моделювання; імітаційне моделювання; протоколи маршрутизації; модель OSI; модель CSI