Підвищення якості зварювально – паяних з’єднань зі сталі 12Х18Н10 – ВД - Кірєєв, Микола Олександрович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2021)
Об'єкт дослідження: зразки зварних з'єднань з аустенітних сталей сильфонних компенсаторів. Предмет дослідження: матеріалознавче дослідження складу, структури і властивостей матеріалу зварних з'єднань; дефектів, вплив режимів зварювання на якість отриманих сполук. Мета роботи: проведення матеріалознавчого дослідження, визначення і усунення причин утворення дефектів в зварних з'єднаннях аустенітних сталей сильфонних компенсаторів. На підставі матеріалознавчих досліджень розглянуті основні механізми формування з'єднань і утворення дефектів в них при електронно-променевому зварювання. Розглянуто питання формування зварного шва товщиною 1,5 мм паяних тонкостінних зварних сильфонних компенсаторів зі сталі аустенітного класу 12Х18Н10Т–ВД. Показано, що дефекти утворюються при попаданні елементів припою у зварний шов при ЕПЗ
Keywords: сталь хромонікелева; сильфонний компенсатор; структура; зварювання; міцність