Пристрій для безтраншейного прокладання лінійно-протяжних комунікаційних об'єктів - Супонев, Володимир Миколайович; Рагулін, Віталій Миколайович; Разарьонов, Леонід Володимирович; Кібиш, Сергій Васильович; Кравець, Святослав Володимирович; Нечидюк, Анатолій Анатолійович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2026)
Пристрій для безтраншейного прокладання лінійно-протяжних комунікаційних об’єктів належить до будівельної техніки. Пристрій складається з ножового робочого органу, що закріплюється на тракторній підвісці, та буро-гвинтового робочого органу, закріпленого в нижній частині ножового. Буро-гвинтовий орган має кільцеподібну обертову оболонку з гвинтовою навивкою, жорстко пов’язану з буровою головкою. Обертання передається від вбудованого гідромотора через штангу. Зруйнований ґрунт видаляється відсмоктуванням разом з буровим розчином. Винахід дозволяє збільшити діаметр свердловини без ущільнення ґрунту навколо неї.