Розробка теоретичних основ технології наземного транспортного забезпечення на летовищах України. Частина 2. Визначення раціональної моноцентричної розподільчої системи обслуговування повітряних суден на летовищах України. - Бондаренко, Катерина Вячеславівна (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2021)
Об'єкт дослідження – процес перевезення вантажів, необхідних для наземного транспортного забезпечення на летовищах України в міжміському сполученні. Мета роботи – підвищення ефективності наземного транспортного забезпечення на летовищах за рахунок визначення раціональної моноцентричної розподільчої системи обслуговування повітряних суден на летовищах України. Метод дослідження – аналітично-практичний, математичний. Визначено рівень впливу параметрів функціонування моноцентричної розподільчої системи обслуговування повітряних суден на летовищах України: найбільш впливовим на загальні витрати є обсяг постачання вантажів. При збільшенні цього параметру рівень оціночного показника збільшується в 2,5 рази, а найменший вплив мають кількість складів та площа обслуговуванні для «Схема 1» – 2%. Запропоновано визначити економічний ефект як різницю між загальними витратами на доставку вантажу за двома схемами доставки – схема побудови маятникових маршрутів доставки вантажів «Схема 1» та схема побудови розвізних маршрутів доставки вантажів «Схема 2». Загальні витрати за всіма варіантами в «Схемі 2» мають більші значення ніж при «Схемі 1» в незалежності від зміни значень параметрів впливу – відстані перевезення та обсягу постачань. Це говорить про те, що запропонована моноцентрична розподільча система обслуговування повітряних суден на летовищах України за схемою побудови маятникових маршрутів «Схема 1» має бути впроваджена, тому що має менші витрати на виконання цього процесу ніж при прямому постачанні палива до літаків.
Keywords: технологія; моноцентрична система; математична модель; економічний ефект