Вплив зміцнення струмами високої частоти на робочі характеристики лопаток парових турбін - Гнатюк, Анастасія Анатоліївна (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2021)
Об'єкт дослідження – процес зміцнення вхідної кромки лопаток парових турбін зі сталі 15Х11МФ-Ш комбінованим способом: загартуванням СВЧ та ЕІЛ однойменною сталлю 15Х11МФ-Ш. Предмет дослідження – закономірності формування структури і властивостей поверхневих зміцнених шарів лопаток парових турбін. Метою роботи є розробка і впровадження способу зміцнення загартуванням СВЧ та ЕІЛ вхідних кромок лопаток для захисту від ерозійно-корозійного руйнування на основі управління параметрами структури і функціональних властивостей. Виконаний аналіз сучасного стану проблеми руйнування, зносу робочих лопаток парових турбін , що працюють в пароводяному середовищі, та існуючих способів підвищення їх довговічності. Експериментально підтверджена ефективність зміцнення вхідних кромок робочих лопаток парових турбін зі сталі 15Х11МФ-Ш комбінованим методом. Оцінювання властивостей матеріалів виконували з використанням методів механічних досліджень, металографічного, рентгеноструктурного, мікрорентгеноспектрального аналізів, методів електронної мікроскопії. Промислові випробування робочих лопаток зі зміцненими вхідними кромками за запропонованим способом проводилися сумісно з АТ «Турбоатом». Результати дипломної роботи були використані у підготовці рекомендацій до впровадження на АТ «Турбоатом» технологій зміцнення вхідних кромок робочих лопаток парових турбін на лопатках турбін К 220-44-2 АЕС «Пакш» (Республіка Угорщина).
Keywords: лопатка парової турбіни; вхідна кромка; загартування; структурний склад; струм високої частоти; електроіскрове легування; зміцнення