Ефективність інвестицій у виробництво ріпаку та біопалива на його основі - Боярчук, В. М.; Фтома, О. В.; Боярчук, О. В. (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2014)
Приведено динаміку виробництва ріпаку озимого та його урожайності в Україні. Розглянуто тенденції та проблеми розвитку галузі ріпаківництва. Проведено аналіз досліджень економіки виробництва ріпаку озимого. Обґрунтовано методику вибору модельних господарств для дослідження економічної та енергетичної ефективності виробництва ріпаку та біопалива на його основі. Встановлено, що розподіл господарств за виробничими затратами на вирощування озимого ріпаку описується нормальним законом. Отримано прямолінійну кореляційну залежність урожайності ріпаку від виробничих затрат. Досліджено залежність собівартості виробництва ріпаку від виробничих затрат та урожайності. Отримані криволінійні кореляційні залежності, які показують, що зменшення собівартості виробництва ріпаку озимого відбувається при урожайності вищій 2,5 т/га та інвестиціях у виробництво більше 6,5 тис.грн/га. Встановлено, що із збільшенням інвестицій у виробництво ріпаку озимого в умовах Західного регіону України чистий дохід змінюється за криволінійною кореляційною залежністю. Зростання чистого доходу спостерігається при інвестиціях більше 5 тис.грн/га. Кореляційний зв'язок між рентабельністю виробництва озимого ріпаку та виробничими затратами має криволінійний характер. Зростання рентабельності спостерігається при інвестиціях більше 6,5 тис.грн/га. Найвища рентабельність є при мінімальних витратах виробництва. Досліджено залежність обсягів отриманої енергії насіння та соломи ріпаку озимого з одного гектара посіву від виробничих затрат. Встановлено рівняння криволінійної кореляційної залежності. Значний приріст обсягів отриманої енергії відбувається при інвестиціях понад 5,0 тис.грн/га. Собівартість одного МДж отриманої енергії зростає із збільшенням урожайності ріпаку до 3,0 т/га. При урожайності понад 3,5-4,0 т/га - собівартість МДж енергії насіння ріпаку і соломи знижується. Встановлено мінімально-необхідні обсяги інвестицій у виробництво, для забезпечення рентабельності на рівні 50%. Обґрунтовано доцільність виробництва біопалива на основі ріпаку.
Keywords: ріпак; ефективність; інвестиції; біопаливо; урожайність; собівартість; прибуток; рентабельність; енергія; енергоефективність; 620.952.003.13