Аналіз системи фінансування державних суб'єктів господарювання дорожньої галузі - Безуглий, А. О. (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2014)
Предметом дослідження є аналіз сучасної системи фінансування потреб дорожнього господарства України з метою її оптимізації. Адже недостатнє фінансування дорожньої галузі України, а також підвищення рівня автомобілізації призвело до істотного погіршення технічного стану автомобільних доріг та рівня безпеки дорожнього руху, відсутності цілого ряду можливостей: розвитку існуючої мережі автомобільних доріг відповідно до темпів зростання національної економіки та інтенсивності руху пасажирських та вантажних перевезень, повного використання транзитного потенціалу країни, здійснення технічного переоснащення дорожньої галузі, впровадження інформаційно-аналітичних систем управління транспортними потоками та дорожнім господарством. Мета статті - детальний аналіз доходів і видатків дорожнього фонду України, виявлення проблем та пошук шляхів їх вирішення. Об’єкт дослідження – система фінансування дорожнього господарства України. Метод дослідження статистичний аналіз системи фінансування України та моделювання оптимальної системи фінансування дорожнього господарства. Необхідною умовою розвитку дорожньої інфраструктури є формування механізму забезпечення ефективності розподілу фінансових ресурсів на потреби дорожнього господарства шляхом застосування системного підходу, який повинен базуватися на оптимальному співвідношенні певних категорій (мета, задачі, засоби, результат). Мета – формування стабільної системи фінансування дорожнього господарства. Задачі – збалансований розподіл фінансових ресурсів на розвиток та утримання доріг між різними суб’єктами; залучення користувачів до формування і використання фінансових ресурсів. Засоби - принципи, методи, положення, методики, правила, способи, важелі, нормативи. Результат – поліпшення транспортно-експлуатаційного стану автомобільних доріг і підвищення їх конкурентоспроможності.
Keywords: фінансові ресурси; нормативи утримання; розвиток та утримання автомобільних доріг; 388.1