Прогнозування стану літій-іонних акумуляторних батарей електромобілів - Казак, Дмитро Антонович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2024)
Мета дослідження – підвищення екологічності та економічності транспортних засобів за рахунок використання літій-іонних акумуляторних батарей, прогнозування їх стану та визначення методів підвищення терміну служби. Об'єкт дослідження – процес прогнозування стану деградації літій-іонних акумуляторних батарей електромобілів та методи підвищення їх терміну служби. Предмет дослідження – стан літій-іонних акумуляторних батарей електромобілів. Дипломна робота магістра присвячена актуальній тематиці, що дозволяє підвищити екологічність та економічність електричних транспортних засобів за рахунок прогнозування стану літій-іонних акумуляторних батарей електромобілів. Проведено огляд проблем літій-іонних акумуляторів та досліджений процес їх деградації. Розроблена прогностична модель деградації ємності літій-іонних акумуляторних батарей електромобілів, яка визначає залишковий корисний ресурс акумулятора та передбачає його життєвий цикл, використовуючи дані лише з ранніх циклів заряд/розряд, на яких відбувається значно менша деградація. Наведені методи підвищення терміну служби батарей електромобілів. Розглянути питання охорони праці. Розрахована конкурентоспроможність та оцінка економічної ефективності. За результатами дослідження сформульовані висновки.
Keywords: акумуляторна батарея; деградація; електромобіль; літій-іонний акумулятор; прогнозування; прогностична модель; стан працездатності; цикл заряд/розряд; термін служби