Оцінка та аналіз зовнішньої оборонної стратегічної гнучкості АТП - Федорова, В. О.; Fedorova, Viktoriya (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2015)
Проаналізовано основні підходи до оцінки зовнішньої оборонної стратегічної гнучкості підприємства, виділено їх основні переваги та недоліки. З огляду на те, що основним джерелом досягнення оборонної гнучкості підприємства є диверсифікація його діяльності, найбільш ефективним вважається підхід, що базується на розрахунку коефіцієнта диверсифікації. Однак існуючий підхід не дозволяє здійснити комплексну оцінку зовнішньої оборонної стратегічної гнучкості підприємства за всіма напрямками диверсифікації, не враховує специфічні особливості роботи підприємств автомобільного транспорту, а, отже, потребує вдосконалення. В результаті виконаних досліджень удосконалено методичний підхід до оцінки та аналізу зовнішньої оборонної стратегічної гнучкості автотранспортного підприємства на основі розрахунку коефіцієнта диверсифікації. Новизна запропонованого підходу полягає в комплексному оцінюванні гнучкості за всіма стратегіями диверсифікації (продуктовою, галузевою, географічною, технологічною, партнерською) з урахуванням специфічних особливостей роботи АТП. Використання запропонованого підходу в практичній діяльності підприємств автомобільного транспорту дозволить виявити ступінь їх уразливості до впливу непрогнозованих факторів зовнішнього середовища, а також основні напрями підвищення рівня гнучкості за рахунок зміни властивостей набору окремих видів бізнесу.
Assessment and analysis of the external defensive strategic flexibility of the motor transport enterprise
Keywords: оцінка; аналіз; зовнішня оборонна стратегічна гнучкість автотранспортного підприємства; стратегії диверсифікації; коефіцієнт диверсифікації; assessment; analysis; external defensive strategic flexibility of motor transport enterprise; diversification strategy; the coefficient of diversification; 65.014.1:656.13