Фрикційне зміцнення деталей із високоміцного чавун - Лалазарова, Н. О.; Чигрин, А. О.; Мачан, І. С.; Афанасьєва, О. В.; Попова, О. Г.; Lalazarova, Nataliia; Chygrin, Anatolіy; Machan, Igor; Afanasieva, Оlga; Popova, Olena (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2023)
Деякі деталі двигунів, що працюють в умовах значних навантажень, тертя і зношування, виготовляють із високоміцного чавуну з кулястим графітом. Оскільки термін експлуатації деталей залежить від якісного стану поверхневого шару, який формується на операціях технологічного процесу виготовлення виробів, то досліджували вплив тертя як теплового джерела концентрованого потоку енергії на якість зміцненого шару. Визначена оптимальна величина поздовжньої подачі, що забезпечує мінімальну шорсткість, максимальну твердість і глибину білого шару для чавунів з різною мікроструктурою в процесі фрикційного зміцнення.
Friction strengthening of parts made of hightension cast iron
Keywords: високоміцний чавун; фрикційне зміцнення; мікротвердість; мартенсит; товщина зміцненого шару; білий шар; high-strength cast iron; friction hardening; microhardness; martensite; thickness of the hardened layer; white layer; 621.91.10; 10.30977/BUL.2219-5548.2023.103.0.104