Об’ємні гідроприводи трансмісій і технологічного обладнання мобільних машин : монографія - Аврунін, Г. А.; Подригало, М. А.; Єфименко, О. В.; Фідровська, Н. М.; Подригало, Н. М.; Мороз, І. І. (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
Розглянуті трансмісії мобільних машин з гідроприводом, зокрема тракторів, навантажувачів та багатовісних транспортних засобів. Проведені розрахунки щодо можливості використання гідромотор-колес в трансмісіях мобільних машин. Приведений огляд сучасних аксільнопоршневих гідромоторів, високомоментних радіально поршневих і героторних гідромотор-коліс. Дана оцінка технічного рівня гідромоторів. Особу увагу приділено розробкам вітчизняних підприємств. Розглянуті гідравлічні принципові схеми трансмісій і технологічного обладнання мобільних машин. При ведені методики розрахунку гідроприводів з гідромоторами і гідроциліндрами в якості робочих органів. Розглянуті математичні моделі динаміки гідроприводів трансмісії навантажувача і нахили стріли бурильно-кранової машини. Проведено моделювання динамічних процесів за допомогою пакета прикладних програм VisSim. Монографія розрахована на фахівців з об’ємного гідропривода, аспірантів і студентів-магістрів.
Keywords: мобільні машини; гідропривод; трансмісія; гідромотор-колесо; аксіально-поршневий гідромотор; радіально-поршневий гідромотор; героторний гідромотор; математичне моделювання; динаміка гідроприводу; vissim; навантажувач; технологічне обладнання; mobile machines; hydrostatic drive; transmission; hydraulic wheel motor; axial piston motor; radial piston motor; gerotor motor; mathematical modeling; hydrostatic drive dynamics; loader; technological equipment