Захист депозитних вкладів фізичних осіб – запорука банківської безпеки - Бучко, І. Є.; Buchko, Iryna (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2016)
У статті обґрунтовано основні засади захисту депозитних вкладів фізичних осіб у системі банківської безпеки. Предметом дослідження є теоретико-методологічні основи функціонування Фонду гарантування вкладів фізичних осіб. Метою статті є обґрунтування основних засад захисту депозитних вкладів фізичних осіб в Україні та надання рекомендацій стосовно ефективної діяльності Фонду з метою забезпечення банківської безпеки. У даному дослідженні ми використовували метод аналізу та аналогії. У статті обґрунтовано основні підходи до гарантування вкладів фізичних осіб. Розкрито основне завдання Фонду гарантування вкладів фізичних осіб. Охарактеризовано систему гарантування вкладів фізичних осіб в Україні та запропоновано систему заходів для ефективної діяльності Фонду гарантування вкладів фізичних осіб з метою забезпечення банківської безпеки. Проаналізовано виплату відшкодувань вкладникам ліквідованих банків, що здійснювалась Фондом у 2015 році через банки-агенти, визначені у відповідності до вимог Положення про порядок визначення банків – агентів Фонду гарантування вкладів фізичних осіб. Для ефективного управління Фондом гарантування вкладів фізичних осіб держава повинна здійснити наступні заходи: досягти стабільності національної валюти; створити ефективну інфраструктуру української банківської системи; знизити вартість кредитів, що збільшить їх обсяг; здійснити диверсифікацію умов залучення депозитних ресурсів; упорядкувати національне законодавство, яке регулює правовідносини щодо діяльності ФГВФО, завершити формування сприятливого правового середовища банківської системи, за якого фізичні особи будуть більш зацікавлені у проведенні депозитних операцій. Вихід системи гарантування вкладів фізичних осіб на принципово новий рівень – важкий процес, який потребує не лише залучення грошових коштів, але й займатиме багато часу, проте сприятиме безпеці депозитних вкладів фізичних осіб.
Protection of individuals’ deposits is a guarantee of banking security
Keywords: банки; депозитні вклади; банківська безпека; сума відшкодування; Фонд гарантування вкладів фізичних осіб; banks; deposits; bank security; amount of compensation; Deposit Guarantee Fund; 336.71