Технологія створення цифрової 3D моделі лінійних об’єктів з використанням мобільної лазерної скануючої системи - Онищенко, Олександр Сергійович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2022)
Об’єкт дослідження – технологія побудови цифрової 3D моделі місцевості за результатами вимірювань мобільним лазерним сканером. Мета роботи – розробка технології побудови цифрової 3D моделі місцевості за результатами вимірювань мобільним лазерним сканером Trimble MX2. Метод дослідження – аналіз наукової та технічної інформації за літературними джерелами і нормативною документацією. Галуззю використання є цифрове моделювання місцевості проектними організаціями та установами. В результаті розробки дипломної роботи виконано: обґрунтування доцільністі розробки цифрових моделей місцевості лінійних об’єктів на прикладі автомобільних доріг; аналіз зв'язку цифрової моделі місцевості автомобільної дороги з її життєвим циклом; порівняльний аналіз методів збору геопросторових даних для побудови цифрових моделей місцевості; визначення технічних параметрів та функціональних можливостей мобільного лазерного 3D сканеру Trimble MX2; розроблення технології обробки результатів вимірювань мобільним лазерним сканером Trimble MX2 та побудови цифрової моделі місцевості.
Keywords: вишукування; геодезична зйомка; лазерний сканер; система автоматизованого проектування; рельєф; цифрова модель ситуації; цифрова модель місцевості