Проблеми та перспективи розвитку екологічного підприємництва в Україні - Поясник, Георгій Володимирович; Пахомова, Людмила Володимирівна; Poyasnik, Georgiy; Pakhomova, Liudmyla (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2023)
Екологічне підприємництво відіграє вирішальну роль у досягненні сталого розвитку шляхом забезпечення екологічної ефективності та економічного зростання. Україна стикається з численними екологічними викликами, але також має потенціал для розвитку екологічного підприємництва. Метою дослідження є виявлення проблем та перспектив розвитку екологічного підприємництва в Україні та визначення його практичної значущості. Методи дослідження. У дослідженні використано аналіз наукових джерел, статистичних даних, звітів та інформації організацій, що займаються екологічним підприємництвом. Для аналізу даних використано аналітичний, порівняльний та синтетичний методи. Результати. Дослідження показало сучасний стан екологічного підприємництва, зокрема показало кількість виробництва продукції екологічного значення, кількість сертифікованих компаній, питання поводження з відходами, використання енергії, екологічного виробництва. Наукова новизна. За результатами дослідження виявлено низку проблем, що перешкоджають розвитку екологічного підприємництва в Україні, зокрема обмежений доступ до фінансування, недосконалість нормативно-правової бази та недостатній рівень обізнаності. Водночас воно також визначає можливості для зростання та підкреслює позитивний вплив екологічного підприємництва на сталий розвиток. Практичне значення полягає в отриманні цінної інформації для політиків, бізнесу та зацікавлених сторін. Впровадження заходів підтримки та створення сприятливої екосистеми для екологічного підприємництва може сприяти економічному зростанню, збереженню довкілля та досягненню цілей сталого розвитку.
Problems and prospects for the development of ecological entrepreneurship in Ukraine
Keywords: екологічне підприємництво; Україна; сталий розвиток; виклики; можливості; environmental entrepreneurship; Ukraine; sustainable development; challenges; opportunities; 330.3:504; 10.30977/PPB.2226-8820.2023.30.146