Формування багаторівневої моделі логістичної системи - Федотова, І. В.; Федотова, И. В.; Fedotova, I. (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2019)
У статті розглядаються сруктура та види логістичних систем з точки зору системного підходу. Дослідження формування логістичних систем є важливим як в теоретичному, так і в практичному відношенні. Метою дослідження є вдосконалення теоретичних засад формування багаторівневої моделі логістичної системи на основі концепції моделювання життєздатних систем. Запропоновано модель логістичної системи на базі методичного апарату кібернетичного моделювання життєздатних систем. Модель логістичної сис-теми представлено у вигляді суб’єкта (метасистеми) та об’єкта управління (операційно-го елемента), який запропонований у вигляді ланок-елементів логістичної системи. Це до-зволяє координувати матеріальні та інші потоки в логістичній системі, забезпечити життєздатні засоби розвитку та підтримки довгострокових ділових відносин, отримувати синергетичний ефект від взаємодії між ланками системи. Потоки в цій системі формуються в логістичний ланцюг, який у найзагальнішому випадку об’єднує виробника, по-середників, перевізників та споживача. На основі структурно-рівневого та метасистем-ного підходів визначені основні рівні та структура логістичної системи. Для формування багаторівневої моделі логістичної системи запропоновано використовувати критерій диференціації рівнів, який дозволяє відповідно до метасистемного підходувиділити п’ять рівнів логістичної системи – елементний, компонентний, субсистемний, системний, ме-тасистемний. Багаторівнева модель інтегрованої логістичної системи вимагає об’єднання різних функціональних областей та їх учасників на всіх рівнях у межах єдиної логістичної системи з метою її оптимізації та може застосовуватися для будь-яких підп-риємств і організацій. Запропоновані теоретичні основи дозволяють узгоджувати такі об’єкти управління в логістичній системі, як взаємодія учасників ланцюга, логістичні функції, бізнес-процеси та створювати їх певну структуру, визначати рівні інтеграції.
Формирование многоуровневой модели логистической системы
Forming the multilevel model of logistic system
Keywords: логістика; логістична система; логістичний ланцюг; логістична ланка; система управління; життєздатна система; багаторівнева модель; логистика; логистическая система; логистическая цепь; логистическая звено; система управления; жизнеспособная система; многоуровневая модель; logistics; logistic system; logistics chain; logistic link; control system; viable system; multilevel model; 338.47:656.078.1