Оцінка кадрових ризиків підприємства - Шамирадов, Анначари (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2021)
Об’єкт дослідження – кадрові ризики піприємства. Мета роботи – поглиблення теоретичних основ та розробка методичних положень, науково-практичних рекомендацій щодо оцінки кадрових ризиків та способів їх мінімізації. Методи дослідження – теоретичного узагальнення, логічного аналізу, системного підходу, метод експертного опитування, факторної, бальної, порівняльної та інтегральної оцінки, формально-статичний метод. В дипломній роботі набуло подальшого розвитку поняття «кадровий ризик» з урахуванням дуалістичного характеру ризиків. Розглянута класифікація кадрових ризиків з використанням системного підходу до управління персоналом, яка враховує ризики, що виникають в процесі управління персоналом та по відношенню до самого персоналу. Розглянуті основні методи управління кадровими ризиками та їхньої оцінки. Удосконалений методичний підхід щодо оцінки кадрових ризиків по етапах роботи з персоналом. Виконана його апробація на прикладі підприємства ТОВ «Преіз» та запропоновані заходи з мінімізації ризиків, а саме: вдосконалення системи управління персоналом ТОВ «Преіз» шляхом перерозподілу робіт між працівниками, вдосконалення оплати праці персоналу з використанням системи грейдів. Перспективи подальших досліджень пов’язані з питаннями формування системи методів управління кадровими ризиками з метою мінімізації їх негативного та максимізації позитивного впливу на діяльність підприємства.
Keywords: кадровий ризик; інтегральний рівень кадрового ризику; класифікація кадрових ризиків; оцінка кадрового ризику