Алгоритмічні підходи до оптимізації параметрів електроамортизаторів у системах електротранспорту - Любарський, Дмитро Борисович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2024)
Об’єкт дослідження – процес створення алгоритмічних підходів до оптимізації параметрів електромеханічного амортизатору. Мета роботи – створення програмного комплексу, який дозволяє користувачам визначити оптимальні параметри електромеханічного амортизатору для встановлення на електробус або тролейбус. У роботі було проаналізовано існуючі рішення у розробки алгоритмічних підходів до оптимізації параметрів електромеханічного амортизатору З проведеного аналізу методів оптимізації визначено, що генетичні алгоритми мають один недолік — вони забезпечують оптимальне рішення з низькою точністю. Щоб усунути цю проблему, в був запропонований комбінований алгоритм, який на фінальному етапі пошуку використовує локальні методи оптимізації, зокрема метод Нелдера - Міда. Розроблений електромеханічний амортизатор має номінальну ЕРС обмотки 11,96 В і струм 162,5 А, що дозволяє застосовувати його в подальшій експлуатації. Значення критерію ефективності становить 3097,5 грн, а ККД – 0,4353 у.о.
Keywords: електромеханічний амортизатор; генетичний алгоритм; оптимізація; метод нелдера-міда