Дослідження ефективності організації дорожнього руху на перехресті вул. Біблика – вул. 12 Квітня м. Харків - Челбаш, Віктор Сергійович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2023)
Об’єкт дослідження – дорожній рух на перетинанні автомобільних доріг в одному рівні. Мета роботи – підвищення ефективності функціонування перехрестя за рахунок таких методів організації дорожнього руху на ньому, які сприятимуть збільшенню його пропускної спроможності. Метод дослідження – натурні спостереження, імітаційне моделювання. Аналіз джерел довів значимість такого показника як пропускна спроможність перетинання, яка впливає на зменшення втрат транспортного часу та поліпшення загальної ефективності дорожнього руху. Порівняно три варіанти схем організації руху на перетинанні вул. 12 Квітня – вул. Миру в Індустріальному районі м. Харків: №1 – існуюче нерегульоване перетинання; №2 – введення світлофорного регулювання на перетинанні з роз’їздом у дві фази; №3 – введення кругового руху на перетинанні з головним рухом по колу. На основі аналізу оціночних критеріїв, а саме пропускної спроможності перетинання, затримок руху транспортних засобів, розмірів викидів шкідливих речовин та коефіцієнта відносної аварійності, підтверджено доцільність вибору варіанту №3 з введенням кільцевого руху. Очікується зменшення затримок руху в 1,2 рази та збільшення пропускної спроможності майже в 2 рази. Прогнозні припущення щодо розвитку об’єкта дослідження – введення кільцевого руху зменшує витрати часу на проїзд, розміри викидів шкідливих речовин, небезпеку перетинання та збільшує його пропускну спроможність. Запропоновані практичні рекомендації можуть бути використані для удосконалення організації дорожнього руху в Індустріальному районі м. Харків.
Keywords: Організация дорожнього руху; Нерегульоване перехрестя; Світлофорне регулювання; Круговий руху; Затримки транспортних засобів; Пропускна спроможність перехрестя