Задачі прийняття рішень в надзвичайних ситуаціях з використанням комп’ютерних систем - Гречкосій, Вікторія Володимирівна (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
У роботі розглянуто теоретичні основи та практичні аспекти процесу прийняття рішень в умовах надзвичайних ситуацій з використанням комп’ютерних систем підтримки. У першому розділі описано особливості управлінських рішень у кризових умовах – високу невизначеність, часові обмеження і багатофакторність процесу. Другий розділ присвячено огляду сучасних інформаційних систем та програмних комплексів, що застосовуються при техногенних аваріях та військових подіях (на прикладі універсальної служби 112, систем евакуації та оборонних C4ISR-платформ). У третьому розділі представлено підходи до моделювання таких систем: модульну архітектуру на основі ГІС і потоків подій, побудову спільної оперативної картини та алгоритми аналізу сценаріїв (згідно з підходом Montarnal et al. та Windhouwer et al.). Висновки містять узагальнення досягнутих результатів та рекомендації щодо подальшого розвитку систем підтримки рішень у надзвичайних ситуаціях. У роботі використано як українські, так і міжнародні наукові джерела.
Keywords: прийняття рішень; надзвичайні ситуації; системи підтримки рішень (dss); геоінформаційні системи; моделі евакуації; обробка подій у реальному часі; інформаційні технології безпеки