Вплив температури переривання прискореного охолодження на твердість і мікроструктуру сталі 10Г2ФБ після прокатки - Якуша, Костянтин Валерійович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2023)
В дипломній роботі об'єкт дослідження – маловуглецева низьколегована сталь 10Г2ФБ. Мета роботи – вивчення впливу режимів прискореного охолодження після контрольованої прокатки на мікроструктуру і фазовий стан сталі типу 10Г2ФБ. Методи дослідження – метод оптичної мікроскопії на світловому мікроскопі «Neofot-21»; метод просвічуючої електроної мікроскопії і растрової електроної мікроскопії . По мірі зниження температури переривання прискоренного охолодження мікроструктура зразків зі сталі 10Г2ФБ змінюєтся з ферито-перлітної при Тко=675ºС, то складається з поліендричного фериту та перліту, до феріто- бейнітно-мартенситної при Тко=20ºС. Зниження температури переривання прискоренного охолодження призводить до збільшення міцності металу. Результати кваліфікаційної роботи можуть бути запропановані для виробництва товстих листів для труб великого діаметру з застосуванням прискоренного охолодження на металургійних підприємствах України.
Keywords: ферит; перліт; мікроструктура; низьколегована сталь; прискорене охолодження; голчастий ферит