Удосконалення алгоритму визначення імовірності банктутства підприємства - Губська, Н. В.; Ахновська, І. О. (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2014)
Стаття присвячується розгляду проблеми багатоваріантності визначень поняття «банкрутство» і існуванню великої кількості методик його діагностики, більшість з яких має суттєві недоліки. Предметом дослідження виступає механізм визначення ймовірності банкрутства підприємства. Метою роботи є аналіз існуючих підходів до визначення поняття «банкрутство», розробка власного визначення поняття «банкрутство» та власного алгоритму його діагностики. Більшість часто використовуваних визначень поняття «банкрутство підприємства» не відповідають визначенню, запропонованому законодавчими джерелами України. Крім того, безліч досліджених методик визначення банкрутства підприємства мають істотні недоліки, які служать основою для укладання неправильних висновків щодо його фінансового стану. На основі дослідження найбільш поширених трактувань поняття і методів визначення банкрутства підприємства авторами запропоновано власне визначення поняття «банкрутство», а також розроблений алгоритм діагностики банкрутства як процесу, визначеного згідно даному поняттю. У розробці алгоритму автори спиралися на твердження Н.Ю. Возіянової щодо визначення підприємства банкрутом у разі перевищення заборгованості над вартістю майна боржника. Більшість підходів визначають підприємство банкрутом у разі настання його неплатоспроможності, не приділяючи увагу його існуючим резервам та потенціалу. Розроблений алгоритм включає п'ять етапів, детально описаних і проаналізованих. Сферою застосування алгоритму є практична діяльність підприємств будь-яких організаційно-правових форм і видів діяльності. За підсумками застосування алгоритму підприємство визнається банкрутом тільки у разі відсутності можливостей застосування резервів і потенціалу для 58 подолання фінансової кризи. Перевагою алгоритму є можливість застосування не тільки в Україні, а й в інших державах, та відносна легкість у розрахунках.
Keywords: Банкрутство підприємства; неплатоспроможність; фінансова криза; моделі діагностики банкрутства; алгоритм; 658.1