Розвиток альтернативної енергетики як елемент екологічного підприємництва - Прокопенко, М. В.; Prokopenko, Mykola (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
Мета дослідження полягає у теоретичному та методичному обґрунтуванні розвитку альтернативної енергетики як ключового елемента екологічного підприємництва, а також у визначенні економічних, технологічних, інституційних та екологічних передумов ефективного впровадження відновлюваних джерел енергії в умовах трансформації енергетичної системи України. Методика дослідження. У роботі застосовано методи системного та порівняльного аналізу, структурно-функціонального підходу, економіко-статистичного моделювання, інституційного аналізу, а також загальнонаукові методи абстрагування та узагальнення. Аналітичну основу становлять статистичні дані, нормативні документи, міжнародні огляди у сфері відновлюваної енергетики та праці вітчизняних і зарубіжних учених. Результати дослідження. Встановлено, що альтернативна енергетика є ключовим фактором формування сучасної моделі сталого розвитку, забезпечує зменшення енергетичної залежності, зниження екологічних ризиків, оптимізацію виробничих процесів та підвищення ефективності природокористування. Обґрунтовано наявність інституційних, фінансових та технологічних бар’єрів, які стримують розвиток «зеленої» енергетики в Україні, зокрема нестабільність механізмів державної підтримки, дефіцит інвестицій, застарілість електромереж та недостатню інноваційну активність бізнесу. Показано, що розвиток децентралізованих енергетичних систем, екологічних бізнес-моделей та інновацій у сфері енергетики створює підґрунтя для розширення екологічного підприємництва та зміцнення енергетичної безпеки держави. Наукова новизна. Наукова новизна отриманих результатів полягає в теоретичному узагальненні та подальшому розвитку методичних підходів до визначення ролі альтернативної енергетики у системі екологічного підприємництва, з акцентом на інтеграцію економічних і екологічних цілей, формування нових бізнес-моделей та посилення стійкості енергетичної політики. Практичне значення отриманих результатів. Отримані результати дослідження дають можливість обґрунтувати використання сформульованих положень для розробки стратегічних рішень у сфері екологічного підприємництва, удосконалення державної енергетичної політики, реалізації регіональних програм децентралізованого енергопостачання та підтримки суб’єктів господарювання, що впроваджують «зелені» інновації. Отримані висновки можуть слугувати підґрунтям для формування ефективної моделі переходу України до низьковуглецевого розвитку.
Development of alternative energy as an element of ecological entrepreneurship
Keywords: альтернативна енергетика; екологічне підприємництво; відновлювані джерела енергії; сталий розвиток; енергоефективність; екологічний менеджмент; «зелені» інновації; alternative energy; ecological entrepreneurship; renewable energy sources; sustainable development; energy efficiency; environmental management; green innovations; 330.15; https://doi.org/10.30977/PPB.2226-8820.2025.35.15