Розробка функціонально-цільової системи управління витратами підприємств дорожньої галузі - Лисенко, А. О.; Доломан, К. А.; Lysenko, Alina; Doloman, Kseniia (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2016)
В статті запропоновано новий погляд щодо питань побудови системи управління витратами підприємств дорожнього комплексу на засадах системного підходу й порівняльного аналізу її структури та змісту. Дорожнє будівництво містить у собі будівництво, реконструкцію, експлуатацію й утримання автомобільних доріг й пришляхової інфраструктури. Відповідно до цього досягнення означеної мети відбувається шляхом реалізації широкого кола дорожньо-будівельних робіт і супутніх до них послуг, які зумовлюють специфіку діяльності вітчизняних дорожніх підприємств і організацій, а також українського підрядного дорожньо-будівельного ринку в цілому. Обмеженість фінансових ресурсів, спрямованих на розвиток галузі, зумовлює підпорядкованість таких підприємств принципу мінімізації витрат на виробництво дорожньо-будівельних робіт та послуг у поєднанні з раціональним розміщенням виробничих ресурсів. Крім того, аналіз останніх досліджень й публікацій в сфері практичного управління витратами підприємств дорожнього господарства, а також проведене опитування серед фахівців дорожньої галузі, зазначили, що більшість підприємств та організацій на практиці застосовують систему стандарт-кост, яка в умовах України є логічним вираженням нормативного методу обліку та управління витратами. Отже виникає об’єктивна необхідність в удосконаленні існуючої методичної бази управління витратами на дорожньо-будівельних підприємствах відповідно до сформованої ситуації господарювання та з урахуванням переваг і недоліків концептуальних підходів щодо управління ними.
Functional and target cost management system development of road sector enterprises
Keywords: управління; витрати; дорожнє підприємство; ресурси; система; функції; management; cost; road enterprise; resources; system; functions; 338.512