Визначення раціональних схем доставки швидкопсувних вантажів на маршрутах Україна - Польща - Приходько, Андрій Юрійович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2022)
Об’єкт: процес доставки швидкопсувних вантажів на маршрутах Україна – Польща. Мета: визначення раціональної схеми доставки швидкопсувних вантажів на маршрутах Україна – Польща за мінімальними витратами. Метод дослідження – аналітично-практичний, математичний. Запропоновано методику визначення технології підвищення ефективності доставки швидкопсувних вантажів, на експорт з України до Польщі. Це дозволяє вибрати комбінацію параметрів після обчислення сумарних витрат. В результаті оцінки ефекту визначили, що «Схема 1» (доставка швидкопсувних вантажів відбувається зі складу укрупнення на території України до одержувачів на території Польщі без участі складу розподілення) набула найменшого значення сумарних витрат майже у всьому діапазоні коливань заданих параметрів. Виключенням є «Схема 2» (участь складів укрупнення на території України та розподілення на території Польщі), яка більш ефективна при мінімальних обсягах замовлень та мінімальних відстанях перевезень в міжнародному сполученні, але при максимальній кількості замовників – ефект склав 1996,2 гривень. «Схема 3» ( збір ШПВ у відправників автомобілем великої вантажності на території Україна, доставка до складу розподілення на території Польщі) має значні сумарні витрати при всіх значеннях параметрів впливу в порівнянні з іншими двома схемами. Керівництво компанії Кернел-Трейд прийняло до розгляду питання впровадження результатів у 2023 році. Результати проведених досліджень можуть бути використані для роботи компаній, що надають послуги доставки швидкопсувних вантажів як на експорт з України в Польщу, так і на імпорт в Україну.
Keywords: технологія; математична модель; швидкопсувні вантажі; регресія; сумарні витрати; економічний ефект