Формування гнучкої системи мотивації персоналу транспортнологістичного підприємства в умовах цифровізації - Божко, Ярослав Олександрович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
У роботі досліджено теоретико-методичні засади формування гнучкої системи мотивації персоналу транспортно-логістичного підприємства в умовах цифровізації. Здійснено класифікацію мотивів персоналу АТП та визначено їхню відповідність цифровим методам мотивації. Запропоновано матрицю «мотиви – цифрові методи – KPI – результативність», яка дозволяє забезпечити науково обґрунтований вибір інструментів стимулювання для різних категорій працівників. Розроблено модель гнучкої системи мотивації, що включає інтегральний мотиваційний потенціал, індекс компетентності, індекс цифрової ефективності та індекс результативності. Удосконалено методику оцінювання мотиваційного стану персоналу з використанням даних HR-аналітики, телеметрії та цифрових платформ навчання. Практична апробація моделі на матеріалах транспортно-логістичного підприємства підтвердила її ефективність щодо підвищення результативності праці, скорочення плинності кадрів та оптимізації витрат на персонал. Запропоновано рекомендації щодо вдосконалення системи мотивації в умовах цифрової трансформації підприємства.
Keywords: мотивація персоналу; гнучка система мотивації; цифровізація; цифрові методи мотивації; інтегральний мотиваційний потенціал; індекс результативності; цифрова компетентність