Проєкт зони діагностування гальмівних систем на станції технічного обслуговування - Медведь, Михайло Дмитрович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
Об'єкт дослідження – процес діагностування гальмівної системи. Мета роботи – удосконалення системи діагностування гальмівної системи автомобіля LANOS. Метод дослідження – аналіз статистичних даних діагностичних параметрів. Відомо, що гальмівна система автомобіля LANOS може мати наступні основні несправності: знос гальмівних накладок, барабанів і дисків, зрив гальмівних накладок, втрата герметичності гідравлічного приводу і попадання в нього повітря, відмови в роботі вакуумного підсилювача і регулятора гальмівних сил. Встановлено, що при використанні найсучасніших і високотехнологічних стендів для діагностики гальмівної системи можна без зайвих зусиль виявити всі несправності, що присутні в автомобілі та усунути їх, як наслідок зробивши автомобіль безпечнішим для експлуатації. Принцип дії стенду заснований на перетворенні тензо-резисторними датчиками реактивних моментів гальмівних сил, що виникають при гальмуванні коліс автомобіля, а також сили тяжіння автомобіля, діючої на роликові агрегати, в аналогові електричні сигнали. Основні висновки та результати дипломного проекту можуть бути використані під час діагностування гальм легкових автомобілів.
Keywords: технічна експлуатація; легковий автомобіль; гальмівна система; технічне обслуговування; діагностика; безпека праці