Макроекономічне економіко- математичне моделювання поточного стану національної економіки держави - Прокопенко, М. В.; Нестеренко, В. Ю.; Тімров, О. О.; Prokopenko, M. V.; Nesterenko, V. Y.; Timrov, O. О. (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2023)
Мета дослідження полягає у вивченні теоретичних аспектів процесу макроекономічного моделювання поточного стану національної економіки в сучасних умовах господарювання та розробки пропозицій щодо їх вдосконалення за допомогою раціонального поєднання даних національних рахунків та математико-статистичного прогнозування. Методика дослідження. Було розглянуто макроекономічний та статистичний аналіз, математичні середні, максимальні та граничні показники стану національної економіки, об’єднання статистичних показників, застосовано методи економетричного та статистичного моделювання. Результати дослідження. Основним завданням дослідження було вивчення теорії та практики застосування макроекономічних методів прогнозування стану національної економіки держави. Результатом дослідження є доведена можливість використання економіко - статистичних методів дослідження за умови підвищення якості статистичної інформації, та розгляд практичних аспектів застосування отриманих прогнозів. Для моделювання та доведення можливості побудови економіко-статистичної моделі національної економіки було розглянуто декілька класичних економетричних моделей. Наукова новизна. Наукова новизна отриманих результатів полягає в аналізі та розробці теоретико – практичних засад вирішення проблеми моделювання стану національної економіки за допомогою макроекономічних показників. Запропоновано методику аналізу теперішнього стану національної економіки держави за допомогою використання елементів економіко-статистичного аналізу даних національних рахунків. Практичне значення отриманих результатів. Отримані результати дослідження дають можливість визначити раціональне співвідношення макроекономічних показників національної економіки за допомогою економетричного моделювання. Практична сторона дослідження дозволяє на основі розробленого підходу макроекономічного моделювання стану національної економіки досягти максимальної ефективності економічної політики та сприятиме зростанню конкурентоспроможності держави на внутрішньому і міжнародному ринках.
Macroeconomic economics – mathematical modeling of the current state of the national economy of the state
Keywords: національна економіка; макроекономічне моделювання; математична статистика; прогноз розвитку; економічна політика держави; економетричне моделювання; management of final results; profitability; competitiveness; main resources of the enterprise; mathematical statistics; econometric modeling; 330.5; 10.30977/PPB.2226-8820.2023.31.161