Нейтралізація оксидів азоту на примагістральній території в умовах міста - Лежнева, О. І.; Барун, М. В.; Коверсун, С. О.; Lezhneva, Elena; Barun, Marina; Koversun, Svitlana (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
Подано аналіз впливу викидів автотранспорту на населення міста, здійснено розрахунок викидів оксидів азоту, що виникають внаслідок роботи двигунів внутрішнього згоряння під час руху транспортних засобів у транспортному потоці на досліджуваній ділянці вулиці міста Харкова. Проаналізовано заходи, спрямовані на зниження рівня забруднення повітря на примагістральній території та в салоні автомобілів. Запропоновано використання дорожніх бордюрів, виготовлених із додаванням діоксиду титану, а також визначено переваги впровадження вугільних фільтрів у системах вентиляції салонів транспортних засобів для забезпечення індивідуального захисту водіїв і пасажирів.
Neutralization of nitrogen oxides on the near-highway territory in urban areas
Keywords: транспортний потік; атмосферне повітря; оксиди азоту; забруднення; салон автомобіля; діоксид титану; traffic flow; atmospheric air; nitrogen oxides; pollution; car interior; titanium dioxide; 504.3.054; 10.30977/BUL.2219-5548.2025.108.0.175