Пристрiй вимiрювання питомої електропровiдностi "прозорими" iндукторами - Батигiн, Юрiй Вiкторович; Гнатов, Андрiй Вiкторович; Чаплигiн, Євген Олександрович; Барбашова, Марина Вiкторiвна; Сабокар, Олег Сергiйович (My University, 2017)
Пристрій вимірювання питомої електропровідності листових металів, що складається з ланок паралельно розташованих елементів вимірювального мосту - двох плоских циліндричних індукторів, підключених до генератора сигналу низьких частот, листа немагнітного металу з еталонними значеннями товщини та питомої електропровідності, датчика поля індукційного типу, сигнал якого відображений вимірювачем сигналу, та порожнини для досліджуваного феромагнітного зразка металу, який відрізняється тим, що до ланок вимірювального мосту підключені абсолютно "прозорі" для електромагнітних полів індуктори, відділені ізоляційними проміжками від еталонного та досліджуваного листів металу, розмір яких визначає товщину металів та в просторі між якими підключений датчик поля, причому струми в ланках вимірювального мосту протікають в одному напрямку, а частота струму задається генератором синусоїдальних сигналів низьких частот відповідно до співвідношення: , де - магнітна проникність вакууму, магнітна постійна, , , - відносна магнітна проникність, питома електропровідність і товщина еталонного зразка листа металу, а питому електропровідність досліджуваного зразка металу визначено відповідно до виразу: , де , - амплітуди струмів у витках індукторів, , - невідома питома електропровідність і відома товщина досліджуваного зразка металу.
Keywords: електротехнiка; автомобiлi, електрообладнання