Значення кадрового забезпечення для попередження дисфункціональності наглядових рад підприємств - Ковальова, О. П.; Kovalova, O.; Ковалева, О. П. (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2019)
Ефективне кадрове забезпечення членів наглядових рад дасть змогу попередити їх дисфункціональність та захистити від потенційних некомпетентних рішень, які негативно вплинуть на фінансовий результат та інвестиційно – привабливий імідж підприємства. В зв’язку з цим актуальним є визначення кадрових аспектів з метою попередження дисфункціональності наглядових рад. Метою дослідження є виділення ознак дисфункціональності наглядових рад та ви-значення значення кадрового забезпечення членів наглядових рад для попередження неефе-ктивності діяльності та прийняття не стратегічно зважених рішень, які деструкційно вливають на результативність діяльності підприємства. Методика дослідження: для досягнення поставленої мети у роботі були викорис-тані загальнонаукові і спеціальні методи і прийоми дослідження: теоретичного узагаль-нення, аналізу і синтезу; системного і комплексного підходу; монографічний; абстрактно-логічний. Результатом наукової роботи є теоретичне узагальнення ознак дисфункціона-льності наглядових рад та дефініції «кадрове забезпечення», яке включає в себе ланцюг «пошук» – «відбір» – «залучення». Обґрунтовано значення кадрового забезпечення та сфо-рмовано концепцію щодо необхідності формування та використання профілю компетен-цій, при пошуку кандидатів у члени наглядових рад для попередження прийняття не стратегічно зважених рішень, які деструкційно вливають на результативність діяльно-сті підприємства. Наукова новизна: обґрунтовано вагомість кадрового забезпечення для проведення заходів пошуку кандидатів наглядових рад підприємств як попередження щодо їх дисфун-кціональності. Доведено, що людський фактор є досить вагомим елементом корпоратив-ного управління підприємств, компетенціям якого раніше не приділяли достатньої уваги. Практична значущість дослідження полягає в розробці матриці компетенцій для канди-датів у члени наглядової ради підприємства у процесі, яка є затребуваною необхідністю у ланцюгу кадрового забезпечення «пошук» – «відбір» – «залучення», що знизить ймовірність появи дисфункціональності наглядових рад.
Importance of staffing for preventing dysfunctionality of supervisory boards of enterprises
Значение кадрового обеспечения для предупреждения дисфункциональности наблюдательных советов предприятий
Keywords: кадрове забезпечення; наглядова рада; компетенції; корпоративне управління; дисфункціональність; підприємство; staffing; supervisory board; competences; corporate management; dysfunctionality; enterprise; кадровое обеспечение; наблюдательный совет; компетенции; корпоративное управление; предприятие; дисфункциональность; 347.72.036(477); 10.30977/ЕТК.2225-2304.2019.34.0.86