Розпилювач паливної форсунки дизельного двигуна - Авраменко, Андрій Миколайович; Афонін, Валентин Миколайович; Воробйов, Дмитро Володимирович; Воронков, Олександр Іванович; Гарячевська, Ірина Василівна; Гуров, Дмитро Анатолійович; Манойло, Володимир Максимович; Нікітченко, Ігор Миколайович; Протектор, Денис Олегович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
Розпилювач паливної форсунки дизельного двигуна містить дві групи соплових отворів, верхня група соплових має менший кут нахилу відносно площини головки циліндра, а нижня група отворів має більший кут нахилу відносно площини головки циліндра. При цьому соплові отвори першої групи, через які проходить частина палива, розташовані на запираючому конусі корпусу розпилювача, а соплові отвори другої групи, через які проходить друга частина палива, розташовані нижче у підголковому об'ємі розпилювача форсунки. При цьому діаметри соплових отворів першої групи d знаходяться у межах 0,1 до 10 діаметрів соплових отворів другої групи D; кількість соплових отворів першої групи A знаходиться від кількості отворів другої групи Б в наступній залежності: A=(1÷12)∙Б. Соплові отвори розпилювача верхньої групи мають закруглення вхідної кромки радіусом r, залежно від діаметра отворів d згідно із залежністю: r=(0,00001÷1)∙d. А соплові отвори розпилювача нижньої групи мають закруглення вхідної кромки радіусом R, залежно від діаметра отворів D згідно із залежністю: R=(0,00001÷1)∙D.
Keywords: машинобудування; паливо; двигун внутрішнього згоряння; паливна система; паливна форсунка