Обґрунтування доцільності залучення позикових коштів для реалізації інвестиційного проекту - Герасименко, Б. О. (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2014)
Стаття присвячена проблемам економічного обґрунтування доцільності залучення позикових коштів для реалізації інвестиційного проекту. Проведено порівняльну характеристику основних джерел позикових коштів – банківського та лізингового кредиту. На основі розрахунку теперішньої вартості грошових потоків при фінансовому лізингу та при використанні довгострокового банківського кредиту автором доведено, що досліджуваному підприємству вигідніше буде використовувати позиковий капітал за рахунок залучення лізингу. За його допомогою підтримується тісний зв’язок між виробниками і споживачами обладнання. У статті розраховано та проаналізовано ціну кожного джерела фінансування інвестиційного проекту та виявлено найбільш вигідний варіант. Предметом дослідження є сукупність теоретичних, методичних підходів та практичних питань, які виникають у процесі фінансування відтворення основних засобів підприємства. Метою статті є дослідження процесу відтворення основних засобів підприємства та обґрунтування вибору найбільш ефективного зовнішнього джерела фінансування інвестиційного проекту. В ході дослідження використані наступні методи: абстрактно-логічний (теоретичні узагальнення та формування висновків), статистико-економічний (аналіз процесів відтворення основних засобів та джерел його фінасування). Сформульовані та обґрунтовані положення, висновки та рекомендації щодо оновлення основних засобів можуть бути практично використані на підприємствах кондитерської промисловості України. Для економічного обґрунтування залучення позикових коштів з метою фінансування господарської діяльності необхідно зіставляти ціну позикового джерела. Автором доведено, що залучення інвестиційних ресурсів сприяє забезпеченню розширеного відтворення основних засобів; оновлення основних засобів є невід’ємним елементом процесу виробництва, від якого залежить його успішне функціонування.
Keywords: відтворення основних засобів; оновлення; інвестиційний проєкт; лізинг; банківський кредит; позикові кошти; 336. 76(477)