Удосконалення процесу перевезення лікеро–горілчаної продукції по замовленню підприємства «SFG LOG» - Гейдаров, Ільгар Ділафатович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2023)
Об'єктом дослідження є процес перевезення лікеро-горілчаних виробів у міському сполученні. Предметом дослідження є технологія перевезення, а саме вплив технології перевезення на якість та витрати по наданню послуг. Мета роботи – удосконалення процесу перевезення лікеро-горілчаних виробів у міському сполученні рухомим складом підприємства «SFG LOG» за рахунок вибору раціональної технології перевезення. Метод дослідження – аналітичний. Проведено маршрутизацію перевезень: складені нові розвізні маршрути. Нова схема маршрутизації виявилась більш раціональною, ніж існуючий варіант перевезення (зменшився пробіг на маршрутах). Таким чином ми мінімізували транспортну роботу. Провели аналіз марок рухомого складу, а саме розрахували витрати на 1 км пробігу для автомобілів обраної вантажності. В результаті отримали, що більш доцільніше використовувати ЗІЛ – 5301 так, як його витрати складають 32,16 грн/км. На підставі отриманих маршрутів був розроблено графік завозу лікеро-горілчаних виробів до усіх вантажоодержувачів. Економічний ефект було отримано шляхом порівняння експлуатаційних витрат підприємства до проведення маршрутизації та після її впровадження, ефект склав 182135,5 грн за рік. Результати дослідження можуть бути використані в удосконаленні роботи підприємств, які надають послуги по перевезенню лікеро-горілчаної продукції в містах України.
Keywords: маршрути перевезень; рухомий склад; витрати за кілометр; екологічні параметри; ефективність