Підвищення ефективності рекуперації у м’якому гібридному автомобілі - Степовський, Андрій Андрійович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2023)
Об’єкт дослідження – система рекуперативного гальмування у м’якому гібридному автомобілі. Предмет дослідження – процеси функціонування систем рекуперативного гальмування. Мета роботи – підвищення енергоефективності та економічності м’якого гібридного транспортного засобу з системою старт-стоп. Проведено аналіз існуючої інформації про системи старт-стоп та м’які гібридні автомобілі. Розглянуто структуру, функції та режими роботи м’яких гібридів, наведено їх приклади. Проаналізовано вплив розташування електричної машини в трансмісії на ефективність рекуперативного гальмування гібридного транспортного засобу. Визначено яка з конфігурацій м’яких гібридів та при яких умовах експлуатації є більш ефективною з точки зору рекуперації енергії. Запропоновано і розроблено удосконалену систему зарядки тягової акумуляторної батареї при рекуперативному гальмування, що дозволяє підвищити енергоефективність та економічність гібридного автомобіля.
Keywords: м’який гібридний автомобіль; система рекуперативного гальмування; система старт-стоп; система зарядки тягової акумуляторної батареї; блок керування рекуперативним заряджанням