Модульний екскаватор з гусеничним рушієм. Частина 2 : Шарнірно-зчленоване стрілове обладнання - Бакаєв, Дмитро Іванович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2024)
Об’єкт дослідження – модульний екскаватор з гусеничним рушієм та шарнірно-зчленованим стріловим обладнанням. Мета роботи – модернізувати екскаватор і дослідити вплив цієї модернізації на робочі процеси та можливості екскаватора. Метод дослідження – аналітично-графічний, розрахунковий. У роботі розглянуті питання, які пов’язані із визначенням параметрів для проєктування конструкції екскаватора, його характеристики, моделювання, модернізацією. Спроєктований екскаватор класичного виконання підлягав модернізації робочого устаткування. При цьому визначалися основні лінійні параметри та його параметри для побудови його конструкції, розрахунки механізму гідроприводу робочого обладнання та інші розрахунки. Розроблено кресленики атласу конструкцій, що відображають загальний вид екскаватора, окремі кресленики його обладнання. В ході модернізації була залишена шарнірно-зчленована стріла, однак загальний вид та розміри стріли були змінені. Також додалися нові пристрої: квік-каплер та тилтротатор, що поглибили застосування екскаватора. Модернізація гідравлічного екскаватора є актуальною задачею у зв'язку з розвитком технологій та вимогами ринку. Впровадження нових технологій та інновацій може підвищити продуктивність та ефективність роботи екскаватора.
Keywords: одноківшевий екскаватор; аналітичний огляд; статичне моделювання екскаваторобудування; графічне моделювання модульного екскаватора; розрахунки гідроприводу робочого обладнання; конструктивні розрахунки