Підвищення ефективності організації дорожнього руху на ділянці магістральної вулиці Київського району м. Харків - Роскоп, Максим Володимирович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2024)
Об`єкт дослідження – дорожній рух на ділянці магістральної вулиці Київського району м. Харків (вул. Леся Сердюка). Предмет дослідження – методи управління дорожнім рухом, спрямовані на підвищення ефективності транспортних потоків, зменшення заторів і підвищення безпеки дорожнього руху. Мета роботи - підвищення ефективності функціонування транспортних потоків на ділянці магістральної вулиці Київського району м. Харкова за рахунок впровадження координованого управління дорожнім рухом. Метод дослідження: аналітичний, натурні спостереження, порівняльний. Отримані результати: проведено дослідження принципів координованого управління дорожнім рухом на магістральних вулицях, проаналізовано основні характеристики транспортних потоків. Розроблено та обґрунтовано пропозиції щодо оптимізації організації руху, спрямовані на підвищення безпеки дорожнього руху та зменшення затримок транспортних засобів. Побудовано графік координованого управління світлофорними об’єктами. Рекомендації по впровадженню: для ефективного впровадження координованого управління дорожнім рухом на магістральних вулицях рекомендується впровадити адаптивні системи управління світлофорами, що забезпечать синхронізацію їх роботи та зменшать затримки транспортних засобів.
Keywords: організація дорожнього руху; затримки транспортних засобів; координоване управління дорожнім рухом; світлофорне регулювання; управління транспортними потоками