Дослідження невизначеності вимірювань абразивності неоднорідної маси для оцінки зносу скребкових конвеєрів - Яровий, Євгеній Вікторович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2021)
Дана робота присвячена питанню вивчення мікропроцесів взаємодії окремих абразивних часток з елементами скребкового конвейера під дією випадкового навантаження гірничої маси. Метою роботи є визначення ступеню абразивного зношення поверхні скребкового конвеєра (СК) при експлуатації в шахтних умовах. Об'єкт дослідження – процес вимірювання абразивності неоднорідної маси для оцінки зносу скребкових конвеєрів. Завдання роботи – створення моделей зносу або окремих елементів скребкового конвеєра, або в цілому всього конвеєра. На основі моделей зносу формулюються прогнозні моделі зносу конвеєра і оцінюються імовірнісні показники визначення його ресурсу в залежності від умов роботи в шахтах. Основним видом зносу риштака є абразивний знос. Фізичною основою абразивного зносу є тертя, коли тверді частки гірничої маси ковзають по поверхні СК, матеріал якої має меншу твердість, дряпають її і виносять мікрочастки стружки матеріалу поверхні конвеєру, тобто зношуючи його. Різновидом абразивного зносу є гідро- та газоабразивне зношування СК, яке виникає під дією твердих часток породи, які знаходяться в рідині (газі). Модель випадкового поля тиску та абразивності гірничої маси на поверхні СК може бути представлена як марковська. Визначення параметрів випадкового поля або функціоналу від цих параметрів може здійснюватись методами оптимальної нелінійної фільтрації. Отримання статистичних характеристик питомого тиску на конвеєр та абразивності неможливо без прив’язки зазначених моделей до результатів експериментальних досліджень, тобто після специфічних операцій калібрування моделей.
Keywords: невизначеність вимірювань; скребковий конвеєр; абразивність неоднорідної маси; абразивний знос; експлуатація в шахтних умовах