Шлях євроінтеграції України - податкове реформування - Хорошилова, І. О.; Хорошилова, И. А.; Khoroshilova, I. (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2018)
Мета нашого дослідження полягає у висвітленні сучасних моделей європейського законодавства з питань оподаткування та законодавства України та визначенні пріоритетних завдань на перспективу стосовно трансформації податкової системи в контексті європейської інтеграції. Методика дослідження: аналізуючи, порівнюючи, систематизуючи і узагальнюючи наукові праці багатьох учених, обґрунтуємо та окреслимо зміни податкового законодавства України в умовах євроінтеграції, для цього вдамося до економіко-статистичних методів, порівняльного аналізу. Результати дослідження: проаналізовано сучасний стан і вади вітчизняної моделі податкових відносин України, визначено основні напрямки її реформування та вдосконалення. З огляду на підписання Угоди про асоціацію України і Європейського Союзу, що є великим досягненням та кроком перетворень та економічного розвитку. Але економічна інтеграція та зближення з ЄС вимагають від країн-претендентів на вступ виконання цілої низки вимог, однією з яких є проведення податкових реформ з метою гармонізації внутрішніх податкових правил і законів із європейськими стандартами та нормами. Досліджені гострі проблеми у фіскальній системі, а саме, обмеження фінансування соціальної сфери, часте внесення змін у законодавчі акти, перешкоди, обмеження, заборони на здійснення підприємницької діяльності, високий рівень корупції. Наукова новизна: окреслені напрями оптимізації оподаткування України, а саме збільшення ролі держави в управлінні та регулюванні власними фінансовими ресурсами, збільшення обсягів ВВП, що дадуть змогу створити сучасну конкурентну, соціальну-орієнтовану ринкову економіку та прискорити євроінтеграцію. Практична значущість: таким чином, ефективна система державних фінансів, що є одним із головних чинників динамічного розвитку економіки формує сприятливе макроекономічне середовище для підприємницької діяльності та інвестицій, а також забезпечить належну систему соціального захисту населення.
Путь евроинтеграции Украины – налоговое реформирование
Path integration-tax reform
Keywords: податки; податкова система; податкова політика; податкове навантаження; реформування системи оподаткування; європейська інтеграція; налоги; налоговая система; налоговая политика; налоговое бремя; реформирование системы налогообложения; европейская интеграция; taxes; tax system; tax policy; tax burden; reforming the tax system; European integration; 336.2: 339.9; 10.30977/PPB.2226-8820.2018.20.0.162