Сучасні аспекти управління кадровою безпекою підприємства - Онісіфорова, Валентина Юріївна; Болотова, Тетяна Миколаївна; Онисифорова, Валентина Юрьевна; Болотова, Татьяна Николаевна; Onisiforova, Valentyna; Bolotova, Tatyana (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2020)
Мета. Визначення ефективних інструментів підвищення рівня кадрової безпеки підприємства. Методика дослідження. В ході дослідження використовувалися методи аналізу і синтезу, метод логічного аналізу. Інформаційними ресурсами дослідження є електронні інформаційні ресурси і матеріали періодичних видань. Результати. Незалежно від того, який підхід – ресурсний, системний, функціональний – використовується в дослідженні, обов’язково виокремлюється складова, яка стосується управління економічною безпекою підприємства з точки зору управління персоналом. Вплив персоналу на рівень економічної безпеки підприємства не викликає сумніву, тому необхідним є пошук ефективних сучасних інструментів підвищення рівня економічної безпеки саме через кадрову складову. Традиційні напрямки управління персоналом можуть бути визначені інструментами підвищення рівня кадрової безпеки підприємства у зв’язку з тим, що вони позитивно впливають на її показники. Серед нових інструментів підвищення рівня кадрової безпеки підприємства можна виокремити управління адаптацією працівника на робочому місці та управління соціальним розвитком колективу. Головним видом адаптації в умовах вітчизняних підприємств є виробнича адаптація, отже, задля підвищення рівня кадрової безпеки необхідні заходи, які б могли максимально скоротити терміни адаптації працівника на ідприємстві та вивести продуктивність його праці на ефективний рівень. Класичними методами адаптації є інструктажі, наставництво та навчання на виробництві. Прогресивними методами виробничої адаптації, які базуються на досвіді європейських підприємств, є метод «занурення», метод «кадрових шкіл», дистанційне навчання, метод «приятелювання». Серед методів соціального розвитку колективу найбільш ефективним визначено корпоративне медичне страхування. Наукова новизна. Визначено перспективні методи виробничої адаптації персоналу та соціального розвитку колективу як інструменти підвищення рівня кадрової безпеки підприємства. Практична значущість. Запропоновані висновки можуть бути икористані керівниками та власниками підприємств при управлінні їх економічною безпекою.
Современные аспекты управления кадровой безопасностью предприятия
Modern aspects of enterprise personnel security management
Keywords: економічна безпека підприємства; складові економічної безпеки підприємства; кадрова безпека підприємства; адаптація персоналу; управління персоналом; экономическая безопасность предприятия; составляющие экономической безопасности предприятия; кадровая безопасность предприятия; адаптация персонала; управление персоналом; economic security of the enterprise; components of enterprise economic security; personnel security of the enterprise; adaptation of personnel; personnel management; 658.15; 10.30977/PPB.2226-8820.2020.24.0.133