Основні напрями та особливості функціонування підприємств паливноенергетичного комплексу - Величко, В. А.; Velichko, Volodymyr (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2017)
Предметом представленого дослідження є сукупність теоретичних та практичних інструментів забезпечення розвитку підприємств паливно-енергетичного комплексу (ПЕК) шляхом визначення “рейдерської привабливості” й прийняття управлінських рішень протидії рейдерським атакам. Метою статі є визначення та аналіз основних напрямів і особливостей функціонування підприємств ПЕК у контексті розвитку рейдерських ситуацій. У результаті дослідження застосовуються методи економічного й порівняльного аналізу, що дозволило визначити показники, які характеризують “рейдерську привабливість” підприємств паливноенергетичного комплексу. На досліджених підприємствах спостерігається зниження фінансового положення та погіршення господарського стану, накопичення негативних явищ, що сприяє зростанню ймовірності здійснення рейдерських дій На основі проведеного дослідження охарактеризовано рівень якості корпоративного управління підприємств ПЕК, який характеризується низьким рівнем. Визначено, що рівень ефективності функціонування корпоративного секретаря і наявність корпоративного кодексу дорівнює одиниці, що свідчить або про їх відсутність на досліджених підприємствах, або про відсутність відповідної інформації про функціонування і застосування у системі корпоративних відносин. Встановлено високу “рейдерську привабливість” представлених суб’єктів господарювання. У результаті дослідження запропоновані заходи щодо зростання ефективності функціонування підприємств паливно-енергетичного комплексу, враховуючи шляхи виникнення рейдерських атак: зміцнення виробничо-господарського потенціалу на основі зростання активів підприємств, застосування сучасних технологій та ін.; зростання ефективності використання інтелектуального капіталу; оптимізація структури джерел фінансування діяльності підприємств паливно-енергетичного комплексу; розробка механізмів протидії рейдерству на представлених підприємствах; удосконалення інформаційноаналітичного забезпечення протидії рейдерству; зростання рівня якості корпоративного управління підприємств паливно-енергетичного комплексу.
Мain trends and features functioning of enterprises fuel and energy complex
Keywords: підприємства паливно-енергетичного комплексу; аналіз діяльності підприємств ПЕК; якість корпоративного управління; “рейдерська привабливість”; fuel and energy complex analysis of the energy sector; the quality of corporate governance "raider appeal"; 65.012.8:334.024