Розробка системи керування асинхронним електроприводом для дослідження режимів роботи в транспортних застосуваннях - Петрушинський, Антон Ростиславович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2024)
Мета роботи – визначення оптимальних параметрів та режимів роботи асинхронного електропривода для транспортних застосувань за рахунок розробки системи керування асинхронним електродвигуном. Об'єкт роботи – дослідження режимів роботи асинхронного електропривода для транспортних застосувань. Предмет роботи – системи керування асинхронним електродвигуном. Актуальність роботи полягає в вирішені питань забезпечення вимог сучасного транспорту з електричними силовими установками до характеристик привідних систем, що забезпечують рух, безпеку і комфорт пасажирів. Асинхронні електроприводи широко використовуються у транспортних засобах, таких як електромобілі, потяги та трамваї. Однак для стабільної роботи асинхронних приводів в умовах транспорту важливо розробити спеціалізовану систему керування, здатну адаптуватися до різних режимів експлуатації, зокрема до змінних швидкостей і навантажень. В роботі проведено огляд ключових аспектів розробки системи керування асинхронним електроприводом з урахуванням особливостей транспортних застосувань, проаналізовано типи електричних силових установок та їх характеристики, проаналізовано типи тягового електроприводу, розглянуто методи та засоби керування асинхронним електроприводом, запропоновано використовувати промислові перетворювачі частоти керування, визначено структурну схему та схемотехнічні рішення щодо побудови системи управління частотним перетворювачем асинхронного двигуна, розроблено алгоритм взаємодії мікроконтролера системи з мікроконтролером перетворювача частоти відповідно до цифрового інтерфейсу передачі даних.
Keywords: асинхронний двигун; силовий електропривод; частотне керування АД; Mild Hybrid; перетворювач частоти