Аналітична хімія. Якісний аналіз : конспект лекцій - Даценко, В. В.; Ненастіна, Т. О.; Єгорова, Л. М. (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2026)
Конспект лекцій містить теоретичні основи та методологічні засади сучасної аналітичної хімії з акцентом на якісний аналіз. Розглянуто предмет, завдання та роль дисципліни у професійній підготовці фахівців хімічного профілю. Детально висвітлено класифікацію методів аналізу, метрологічні характеристики (чутливість, селективність, точність), а також основні етапи аналітичного процесу: пробовідбір, пробопідготовка, розділення та концентрування компонентів. Особливу увагу приділено методам маскування, екстракції, сорбції та класифікації катіонів і аніонів за різними аналітичними схемами.
Keywords: аналітична хімія; якісний аналіз; методи аналізу; пробовідбір; пробопідготовка; екстракція; катіони; аніони; аналітична реакція; метрологічні характеристики