Вплив бурових робіт нафтогазової промисловості на навколишнє середовище - Санжаревська, Анастасія Юріївна (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
У роботі проведена оцінка впливу бурових робіт нафтогазової промисловості на основні компоненти навколишнього середовища, зокрема ґрунтові ресурси, водні об’єкти, атмосферне повітря та біоту. Визначено основні джерела забруднення на різних етапах буріння, проаналізовано масштаби техногенного навантаження, наслідки потрапляння хімічних речовин, бурових шламів і розчинів у природні середовища. Особливу увагу приділено екологічним ризикам, пов’язаним із поводженням із відходами буріння, а також аварійним ситуаціям на бурових об’єктах. У межах дослідження узагальнено міжнародний досвід провідних нафтогазових компаній щодо впровадження екологічно безпечних технологій, спрямованих на підвищення екологічної та виробничої безпеки.
Keywords: нафтогазова промисловість; бурові роботи; відходи буріння; атмосферне повітря; грунт; водні об’єкти