Методичний інструментарій ранжування загроз в системі управління економічною безпекою підприємств у глобальному просторі - Нікітіна, А. В.; Шершенюк, О. М.; Никитина, А. В.; Nikitina, A.V.; Shershenyuk, E.N. (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2018)
Мета – розробка методичного інструментарію ранжування загроз в системі управління економічною безпекою підприємств у глобальному 122 просторі. Методика дослідження. Для досягнення поставленої мети у науковій роботі були використані такі загальнонаукові та спеціальні методи і прийоми дослідження: методи узагальнення та абстрагування – для дослідження категоріального базису економічної безпеки, теоретичних засад та інструментарію управління економічною безпекою підприємств; системного і комплексного підходу – для розробки науково-методичних рекомендацій щодо ранжування домінуючих загроз у системі забезпечення економічної безпеки автотранспортних підприємств; метод аналізу і синтезу – для виявлення загроз основних функціональних складових ЕБП. Результати дослідження. У статті проаналізовано концепції до визначення сутності економічної безпеки підприємства. Визначено головні особливості та чинники управління економічною безпекою підприємства. Підкреслено, що середовище, у якому функціонує будь-яка виробнича система, являє собою сукупність динамічних, диференційованих і різноманітних чинників, які постійно впливають, змушують пристосовуватись до себе та здатні руйнувати у деяких випадках об’єкти. Обґрунтовано, що плідна й ефективна діяльність підприємства повинна включати у себе не лише дослідження свого середовища й природи його змін, але й можливість адекватно реагувати на ці зміни, оскільки невдала або несвоєчасна реакція може спричинити до значні збитки або неефективне управлінське рішення може призвести до припинення діяльності підприємства взагалі. З метою підвищення ефективності управління економічною безпекою підприємств запропоновано удосконалений методичний підхід до ранжування домінуючих загроз, який спрямований на швидке і своєчасне виявлення небезпечних і дестабілізуючих явищ та дозволить знизити можливі втрати, котрі спричинені негативними змінами параметрів зовнішнього і внутрішнього середовища функціонування підприємства. Головним сутнісним змістом запропонованої моделі є ідентифікація найбільш суттєвих загроз, що спричиняють негативних вплив на діяльність автотранспортних підприємств. Запропоновано підхід до визначення домінуючих загроз, що притаманні функціональним складовим економічної безпеки АТП, допоможе керівникам останніх швидко зорієнтуватися у сукупності чинників, що збільшують рівень нестабільності й порушують умови сталого розвитку. Подальшим етапом дослідження повинно стати імплементація запропонованої моделі ранжування домінуючих загроз в системі управління економічною безпекою підприємств як важливого елементу побудови принципової схеми управління економічної безпеки суб’єктів господарювання, в якій необхідним є ідентифікація домінуючих загроз та розробка обґрунтованих заходів щодо подальшої їх впливу на діяльність підприємства у розрізі окремих функціональних складових економічної безпеки підприємства. Наукова новизна розроблено науковометодичні положення про ранжування домінуючих загроз, які, на відміну від існуючих, детермінують значущість і ступінь впливу кожної загрози у розгалуженій сукупності дестабілізуючих явищ, що притаманні функціональним складовим економічної безпеки підприємств, та дозволяють знизити можливі втрати, які спричинені негативними змінами параметрів 123 зовнішнього і внутрішнього середовища, що на відміну від існуючих, дає можливість визначення домінуючих загроз, що притаманні функціональним складовим економічної безпеки суб’єктів господарювання, та допоможе керівникам останніх швидко зорієнтуватися у сукупності чинників, що збільшують рівень нестабільності й порушують умови сталого розвитку. Практичне значення отриманих результатів полягає у тому, що одержані результати і запропоновані розробки становлять методичну базу ефективного управління економічною безпекою підприємства, сприяючи підвищенню обґрунтованості управлінських рішень у розгалуженій сукупності дестабілізуючих явищ.
Методический инструментарий ранжирования угрозв системе управления экономической безопасностью предприятий в глобальном пространстве
Мethodology of ranking of threat in the system of enterprises economic security management in global space
Keywords: загроза; система; ранжування загроз; економічна безпека підприємства; управління економічною безпекою підприємства; угроза; система; ранжирование угроз; экономическая безопасность предприятия; управления экономической безопасностью предприятия; threat; system; ranking of threats; economic security of the enterprise; management of economic safety of the enterprise; 33.656.07; 10.30977/PPB.2226-8820.2018.20.0.113