Холдингові структури як фактор розвитку регіонального лісопромислового комплексу - Пітюлич, М. М.; Попик, М. М. (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2017)
Обґрунтовано доцільність стратегічного партнерства підприємств лісопромисловго комплексу, Їхньої інтеграції в рамках єдиного технологічного ланцюжка з метою забезпечення конкурентних переваг та ефективного розвитку. Аргументовано, що однією з форм цього партнерства є створення вертикально інтегрованої структури холдингового типу. Встановлено, що інтеграція–це не тільки процес об’єднання вже існуючих на ринку підприємств (об’єднання, поглинання одного підприємства іншим). Інтеграційні процеси в широкому розумінні включають також інтеграцію в існуюче підприємство (або об’єднання підприємств) нових стадій технологіного процесу (передуючих або послідуючих) з відповідною розбудовою необхідної виробничої інфрастуктури. Визначено, що вертикальна холдингова лісопромислова структура–це складна організаційна система з єдиним центром управління і замкнутим процесом виробництва лісопродукції, яка об’єднує підприємства різних стадій єдиного технологічного циклу (заготівлі, переробки, виробництва і продажу виробів з деревини), пов’язаних між собою матеріальними, фінансовими та інформаційними потоками. Виявлені переваги функціонування регіонального лісопромислового комплексу: можливість створення замкнутої виробничої структури з автономними джерелами сировини і цільовими ринками збуту; оптимізація використання обладнання, сировинної бази і продукції переробки на кожному етапі вироництва; можливість чіткого оперативного управління загальним комплексом виробництва за рахунок налагодженого збору і аналізу інформації; збереження оперативного управління і господарської самостійності на рівні підприємства та більш гнучке реагування на коливання кон’юнктури ринку. Відзначені позитивні аспекти функціонування лісопромислового холдингу для регіону і місцевих громад: недопущення тінізації регіонального ринку деревини; підвищення рівня соціально-економічного розвитку відповідних адміністративних районів та області в цілому; посилення конкурентної боротьби на регіональному ринку лісопродукції, що сприятиме зниженню цін та підвищенню якості продукції; перспективи створення нових робочих місць та залучення громадян до сезонних робіт на підприємствах холдингу; можливість реалізації важливих соціальних проектів місцевого значення.
Holding structures as the factor of development of regional forestry
Keywords: інтеграція; інтеграційна структура; вертикальна інтеграція,; холдинг; регіональний лісопромисловий комплекс; integratіon; integration structure; vertical integration; holding; regional forestry comple; 332.122 : 33.012.8– 045.45