Дослідження та розробка системи моніторингу стану літій-іонної тягової акумуляторної батареї електромобіля - Осіпов, Роман Олексійович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
Мета роботи – розробка автономного електронного пристрою, здатного зчитувати дані з блока керування тяговою акумуляторною батареєю електромобіля та виводити отриману інформацію на дисплей у зручному для користувача форматі. Такий пристрій дозволить здійснювати моніторинг стану батареї без потреби в підключенні до складних діагностичних систем. Об’єкт роботи – об’єктом дослідження було обрано літій-іонну тягову акумуляторну батарею електромобіля Renault Zoe, номінальною ємністю 26 кВт·год. Цей тип батареї широко застосовується в сучасних електромобілях завдяки високій щільності енергії, тривалому ресурсу роботи та відносно невеликій масі, що робить її доцільною для вивчення у сфері електротранспорту. Предмет роботи – принципи функціонування та особливості інформаційного обміну між блоком керування літій-іонної тягової акумуляторної батареї електромобіля Renault Zoe та зовнішніми пристроями, а також методи зчитування, обробки й відображення діагностичних даних батареї за допомогою автономного електронного пристрою. Актуальність роботи присвячена питанням дослідження та розробка системи моніторингу стану літій-іонної тягової акумуляторної батареї електромобіля. Активний розвиток електромобільного транспорту зумовлює зростання вимог до надійності, безпеки та ефективної експлуатації літій-іонних тягових акумуляторних батарей. Стан акумуляторної батареї безпосередньо впливає на запас ходу, енергетичну ефективність та ресурс електромобіля, тому своєчасна діагностика й моніторинг її параметрів є важливою практичною задачею. Стандартні засоби діагностики, що використовуються для зчитування даних із системи керування батареєю (BMS), як правило, потребують спеціалізованого обладнання та програмного забезпечення, що обмежує їх доступність у повсякденній експлуатації. У зв’язку з цим актуальним є створення автономного електронного пристрою, здатного зчитувати, обробляти та відображати діагностичні дані тягової акумуляторної батареї у зручному для користувача форматі. Розробка такого пристрою для електромобіля Renault Zoe дозволяє підвищити інформативність контролю стану батареї, спростити процес діагностики та сприяти більш раціональній експлуатації електромобіля. Отже, дана дипломна робота є актуальною та має практичну цінність у сфері електротранспорту та систем управління акумуляторними батареями.
Keywords: електромобіль; літій-іонна тягова акумуляторна батарея; автономний електронний пристрій; діагностика даних батареї; bms