Оцінка резервів зростання конкурентоспроможності підприємства - Кирчата, Ірина Миколаївна; Кирчатая, Ирина Николаевна; Kirchataya, Іrina Nikolaevna; Шершенюк, Олена Миколаївна; Шершенюк, Елена Николаевна; Shershenyuk, Elena Nikolaevna (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2019)
Мета – удосконалення теоретичних і методичних засад оцінки поточного рівня і резервів конкурентоспроможності підприємства на основі комплексної оцінки конкурентного потенціалу та конкурентної стійкості підприємства. Методика дослідження. Для досягнення поставленої мети у науковій роботі були використані такі загальнонаукові та спеціальні методи і прийоми дослідження: системно-структурний аналіз (для впорядкування та систематизації параметрів оцінки конкурентоспроможності підприємства); системний аналіз (для уточнення та систематизації складових конкурентоспроможності та конкурентної позиції, для оцінки її загального рівня та резервів). Результати. В роботі обґрунтовано, що виявлення та оцінка резервів конкурентоспроможності підприємства повинні стати основою у формуванні тактики та стратегії підвищення конкурентоспроможності та формування конкурентного статусу підприємства. При цьому критерієм визначення резервів є раціональний розподіл та використання наявних ресурсів при даному рівні розвитку техніки та технології, а також кваліфікації працівників всіх ланок підприємства. Саме тому виникає нагальна необхідність у створенні на кожному підприємстві ефективної системи управління конкурентоспроможністю, яка дозволить забезпечувати конкурентні позиції на ринку, а також буде сприяти виявленню та оцінці резервів конкурентоспроможності для подальшого досягнення та утримання довгострокових конкурентних переваг. Об’єктом дослідження є процеси управління конкурентоспроможністю та пошуку нових конкурентних переваг у системі стратегічного управління підприємства в цілому. Предметом дослідження є теоретичне та науково-методичне забезпечення пошуку та оцінки резервів конкурентоспроможності підприємства у контексті набуття нових конкурентних переваг та високо конкурентного статусу. Наукова новизна. Удосконалено методичний підхід до оцінки резервів конкурентоспроможності підприємства, що, на відміну від існуючих, враховує оцінку конкурентного потенціалу та конкурентної стійкості підприємства і передбачає визначення резервів в рамках кожної із визначених складових та загального рівня конкурентоспроможності. Практична значущість полягає у тому, що удосконалені теоретичні положення та методичні рекомендації можуть бути використані для розробки конкретних заходів, спрямованих на формування нових конкурентних переваг підприємства, оскільки дозволяють оцінювати поточний рівень конкурентоспроможності та конкурентної стійкості підприємства з подальшим використанням виявлених резервів.
Оценка резервов повышения конкурентоспособности предприятия
The assessment of reserves of enterprise competitiveness
Keywords: конкурентна позиція; конкурентний статус; конкурентоспроможність підприємства; конкурентний потенціал; резерви конкурентоспроможності; конкурентная позиция; конкурентный статус; конкурентоспособность предприятия; конкурентный потенциал; резервы конкурентоспособности; competitive position; competitive status; enterprise competitiveness; competitive potential; competitiveness reserves; 338.45; 10.30977/PPB.2226-8820.2019.22.0.68